fbpx

Stapsgewijs naar je rijexamen (2/2)

Hoe gaat een rijexamen in z’n werk?

Het examen is aangevraagd en dan is de dag aangebroken dat je daadwerkelijk je rijexamen gaat doen. Omdat het altijd handig is om te weten wat je te wachten staat, schrijf ik deze blogpost over hoe gaat een rijexamen.  Dit is een vervolg op Stapsgewijs naar je rijexamen 1/2, waarin je kunt lezen hoe de aanloop naar je examen gaat. Goede tips voor tijdens je examen lees je in de post 5 Tips waarmee je (bijna) altijd slaagt voor je rijexamen.

NB.: waar je in deze blog ‘praktijkexamen’, ‘rijexamen’ of examen leest kun je dit ook vervangen door tussentijdse toets (TTT). De werkwijze hiervan is namelijk exact gelijk aan die van het praktijkexamen. Het enige verschil is dat na afloop bij een TTT er geen totale uitslag volgt, geslaagd of gezakt, maar alleen tips en aanwijzingen voor het laatste deel van je rijopleiding. Wel kun je een vrijstelling verdienen voor de bijzondere manoeuvres.

Stap 1:

Overleg met je rijinstructeur dat je even kunt inrijden voor aanvang van je examen. Ga geen dingen kiezen om nog eens te oefenen, maar gebruik deze tijd om gewoon even weer aan het autorijden te wennen. Handige tip: parkeer achterwaarts, zodat je vooruit kunt wegrijden. Als het druk bij het examencentrum lukt dat vooruit makkelijker.

Stap 2:

Het is altijd handig als je het tafelnummer onthoudt, dan weet je waar je moet zijn als je de examenruimte in stapt. Het tafelnummer staat vermeld op je oproep.

Stap 3:

Probeer te volgen wat de examinator je uitlegt, ookal ben je gespannen, en stel je vraag als je die nog hebt.

Stap 4:

Tijdens je examen doe je:

  • Een zelfstandige rijopdracht (cluster-, navigatie-, of ori:entatieopdracht).
  • Twee bijzondere manoeuvres (als je geen vrijstelling hebt behaald bij een TTT)
  • Een rit waarin je laat zien dat je veilig en met voldoende doorstroming zelfstandig aan het verkeer kunt deelnemen.

Nog meer over het praktijkexamen kun je lezen op de site van het CBR.

Stap 5:

Doe je examen zoals ik heb beschreven in mijn eerste blogpost: 5 tips waarmee je (bijna) altijd slaagt voor je rijexamen.

Stap 6:

Na afloop deelt de examinator je de uitslag mee, met een korte motivatie. Als je geslaagd bent, kun je een dag later bij je eigen gemeente een rijbewijs aanvragen. Zij zijn daar op de hoogte gebracht dat je je examen hebt gehaald. Neem bij de aanvraag een geschikte pasfoto mee, een geldig identiteitsbewijs en geld of je pinpas. Na vijf werkdagen kun je je rijbewijs afhalen, vaak moet je een afspraak maken bij je gemeente voor de aanvraag én het afhalen. Doe dit minstens binnen één jaar! 

Hulp nodig?