fbpx

De beste tips voor de uitvoering van bijzondere manoeuvres

De verschrikking van elk praktijkexamen, de bijzondere manoeuvres. Eigenlijk zijn er maar twee manieren om deze verrichtingen te omzeilen. Namelijk, door ze tot in den treure te beheersen of door een vrijstelling te halen bij je tussentijdse toets.

Lees hier nog meer tips voor het doen van je rijexamen.

Hoe en waarom?

De eerste manier is natuurlijk de beste. Je hebt de manoeuvres in meer of mindere mate wanneer je je rijbewijs hebt gehaald ook nodig. Elke rit eindigt bijvoorbeeld altijd met een parkeeractie. Ook jij kan me niet wijsmaken dat je, zodra je je rijbewijs hebt gehaald altijd in een keer de juiste weg in slaat. Het is dus enorm handig een veilige manier om de auto om te keren in je “kofferbak” vol met rijvaardigheids-bagage te hebben.

Welke?

De manoeuvres die kunnen worden gevraagd zijn: de stopopdracht, parkeeropdracht of keeropdracht. Daarnaast let een examinator ook op de hellingproef, als die zich voordoet in tijdens de rit, het in- en uitstappen en de voertuigcontrole.

Een opdracht wordt altijd op tijd door de examinator aangegeven. De stopopdracht spreekt voor zich, maar bij de andere twee heb je keuze. Voor het parkeren heb je als mogelijkheid om in te parkeren vooruit en achteruit en parkeren in file, ook vooruit en achteruit. Het keren kun je uitvoeren door een halve draai te doen, te steken of een bochtje achteruit bij een linker of rechter zijweg. Welke je wanneer doet, hangt af van de verkeerssituatie.

Hoe?

Hoe je elke manoeuvre moet uitvoeren leer je van je rijcoach, maar het belangrijkste bij de uitvoering hiervan zal ik beschrijven. Voor elke verrichting geldt: het moet zo veilig mogelijk gebeuren zonder dat de doorstroming meer dan nodig wordt belemmerd.

Wees dus altijd duidelijk als je gaat stoppen, zorg dat je voor, tijdens en na de actie de hele tijd precies weet wat het overige verkeer doet en waar het is. Je rijdt langzaam, stuurt snel en stopt ruim op tijd wanneer je dreigt in conflict te komen met ander verkeer.

Waarom niet?

Mocht het zo zijn dat je een vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen hebt gehaald, dan hoef je er geen te doen tijdens je eerste rijexamen. Mocht een examinator zich vergissen en je toch een manoeuvre opdragen, dan hoe je die niet te doen. Je mag hem of haar vriendelijk erop wijzen dat je in bezit bent van een vrijstelling. Voer je toch een bijzondere verrichting uit, dan wordt die ook voor je examen beoordeeld.

Hulp nodig?