fbpx

Wist je dat… over het bord voorrangsweg

Het bord voorrangsweg

Het bij jullie allemaal welbekende bord voorrangsweg (B01) heeft meer functies dan je denkt. Naast maar het aangeven dat je voorrang behoort te krijgen als je op deze weg rijdt, zijn er meer. Welke dat zijn, lees je in deze blogpost.

Binnen of buiten de bebouwde kom

Heb je wel eens gezien dat de positie van dit bord bepaald bij een kruispunt niet altijd dezelfde is? Je kunt aan de plaats namelijk zien of je je binnen of buiten de bebouwde kom bevindt. Binnen de bebouwde kom staat het bord vóór het kruispunt en buiten de bebouwde kom erna. Op deze manier kun je bepalen of de maximumsnelheid die voor jou geldt op dat moment 50 km/u of 80 km/u is.

De reden hiervoor is dat je buiten de bebouwde kom niet op de rijbaan mag parkeren. Je moet dus bij het inrijden van het wegvak weten of het een voorrangsweg is of niet. Een wegvak is het deel van de weg dat je inrijdt na een kruispunt.

Snelheid

Wanneer je binnen de bebouwde kom bent, weet je ook bij het passeren van dit bord dat de maximum snelheid 50 km/u is. Binnen een erf of een 30 km/u weg of zone mag er namelijk geen voorrangsweg zijn.

Als je echter buiten de bebouwde kom bent, weet je gelijk dat er voor die weg een maximumsnelheid van 80 km/u geldt. Een weg waar maximaal 60 km/u gereden mag worden, mag ook geen voorrangsweg zijn.

Gratis en vrijblijvend kennismaken met rijles van De Rijmeester?

  Grootte

  De grootte van het bord B01 voorrangsweg en tevens de hoogte van de paal geven vaak aan of het bord binnen of buiten de bebouwde kom staat.

  Binnen is het bord kleiner, omdat de snelheid lager is en je het bord niet zo vroeg hoeft te zien. Het staat wel hoger op een paal, zodat voetgangers hun hoofd niet zo snel zullen stoten.

  Buiten de kom is het bord groter en staat hij lager op een paal, zodat het bord eerder te zien is en eerder binnen het blikveld van de sneller rijdende automobilist valt.

  Vorm

  het bord heeft een unieke vorm. De belangrijkheid van het bord is groot en daarom is het belangrijk dat je ook het bord van de achterkant kunt herkennen. Dat is ook zo als er hevige sneeuwval is geweest. Je hoeft dan alleen nog maar te bedenken of het het bord voorrangsweg (B01) of einde voorrangsweg (B02) is. Een bord dat voor jou geldt zal nooit aan de andere kant van de weg staan, dus die keuze zal ook niet al te moeilijk zijn.

  Voor meer tips en trucs over het verkeer en autorijden kijk op mijn Blog.

  Hulp nodig?