fbpx

Controlevragen in de auto; andere belangrijke zaken

Voorafgaand aan een TTT of praktijkexamen bij het CBR stelt de examinator je altijd een aantal controlevragen in de auto. Deze vragen zijn vooral bedoeld om een beetje het ijs te breken en de spanning weg te nemen. Daarom zal er dus geen enkele kandidaat zakken of de vrijstelling niet halen als je geen antwoorden weet. Kun je echter geen enkele vraag beantwoorden, dan werkt zo’n gesprekje juist averechts en zal de spanning alleen maar oplopen!

Daarom van De Rijmeester deze informatie, zodat je zelf alle antwoorden weet of kunt bedenken. Lees hier nog meer tips voor het doen van je rijexamen.

Belangrijk in de auto

Naast de vragen over verlichting of verwarming kan de examinator of examinatrice ook andere vragen over knoppen of belangrijke dingen in de auto vragen. Het verschilt per auto, maar een aantal meest voorkomende zaken/knoppen zal ik hier beschrijven.

 

  • Claxon; meestal op het midden van het stuur, herkenbaar aan het bekende teken van een hoorn.
  • Alarmlichten; zorg dat je deze blindelings kunt vinden. Een knop met een rode gevarendriehoek, meestal te vinden in het midden tussen bestuurder en passagier.
  • Snelheidsmeter en toerenteller; voor de hand liggend, maar weet ook wat de functie en het verschil van deze twee meters is.
  • Andere wijzers/meters op je dashboard; bijvoorbeeld temperatuur en brandstofmeter. Handig is ook als je voor jezelf betekenis kunt geven aan de waarden die worden aangegeven door die wijzers. Bijvoorbeeld wat is de temperatuur die doorgaans wordt aangewezen of hoeveel kilometer kun je nog ongeveer rijden als de tank nog voor de helft vol is.
  • Vergrendeling; vrijwel alle auto’s hebben een vergrendeling van binnen, al dan niet automatisch. Te vinden op het portier of midden tussen bestuurder en passagier.

 

Misschien heeft jouw lesauto wel speciale (technische) snufjes of functies. Zorg dat jij weet wat die handigheden doen en hoe je ze moet bedienen!

 

Hulp nodig?