fbpx

5 tips waarmee je (bijna) altijd slaagt voor je rijexamen

Tip #1 voor het slagen van je rijexamen

Spanning heb je nodig

Het is heel normaal als je gespannen bent voor het praktijkexamen van je rijbewijs. En eerlijk gezegd, een beetje spanning heb je ook nodig. Het houdt je geconcentreerd en je kunt de focus houden op je taak: veilig en vlot besturen van de lesauto.

Wat kun je doen om je nervositeit te beperken

  • Slaap goed en zorg voor een momentje om je te ontspannen voordat je instructeur voor de deur staat om je op te pikken.
  • Zorg dat je ruim van te voren de benodigde papieren en documenten klaar hebt liggen. Lees hier: documenten die je nodig hebt voor het rijexamen.
  • Eet een banaan twee uur van te voren (het helpt echt!). Een banaan bevat stoffen die voor extra alertheid, concentratie en motivatie. Ook kauwgom en pepermunt helpen bij je concentratie.
  • Maak je zelf niet onzeker over je rijkunsten. Je (goede) instructeur boekt geen examen (als het goed is) wanneer je er nog niet klaar voor bent. Kijk hier voor kwalitatief goede rijlessen.

Tip #2 Vlot als het kan en langzaam als het moet

Deze tip haakt een beetje in op de andere tip van dit lijstje: goed vooruit kijken, goede voorspellingen maken. Maar soms twijfel je wel eens. ‘Moet ik nu wel of niet voor die naderende auto oversteken of niet?’ Een eenduidig antwoord is er niet, maar de belangrijkste richtlijn is veiligheid. Met andere woorden: als je oversteekt en de naderende verkeersdeelnemer door kan rijden zonder af te remmen, heb je het goed gedaan. Je moet daarentegen ook niet blijven wachten als de auto ver genoeg weg is om veilig door te kunnen rijden en daar heb je dan ook meteen de op een na belangrijkste richtlijn: doorstroming.
Het lastige hiervan is dat je veel zelfkennis en rijervaring nodig hebt om in te kunnen schatten wanneer jij het nog veilig kunt houden. Om dat te kunnen bereiken heb je dan weer goede rijlessen nodig. Als er een zin is om te onthouden is dat: Stoppen als het moet en doorrijden als het kan.

Tip #3 Niet blijven hangen in fouten

‘Heb ik dat wel op de juiste manier opgelost?’ Als je jezelf de ruimte geeft om na te denken tijdens het examen, is dit de gedachte die als eerste door je hoofd spookt. Jammer, want meestal is er niets meer aan te doen en is de situatie alweer veranderd. Zelfs als je een kleine fout gemaakt hebt, is die bijna nooit fataal. Als dit het geval is, los het foutje dan zo veilig en vlot mogelijk op, zorg dat je niet extra fouten gaat maken doordat je nadenkt over hoe je het had kunnen voorkomen.
Een voorbeeld: De leerling staat vooraan bij het verkeerslicht en wil lekker vlot wegrijden. Hierdoor laat hij een beetje te snel de koppeling opkomen en de auto slaat af. Rustig wordt de auto weer gestart en na goed om zich heen te hebben gekeken, rijdt de leerling weer weg. Deze manier van oplossen is de juiste, maar toch twijfelt de kandidaat. En omdat hij met de eerder genoemde vraag blijft zitten, ziet hij bij de eerstvolgende rotonde een auto over het hoofd en moet de examinator ingrijpen om het veilig te houden. Het resultaat van het examen laat zich raden….

Tip #4 De bijzondere manoeuvres

Als je slim bent doe je een tussentijdse toets bij cbr en maak je een grote kans om vrijstelling te krijgen voor de bijzondere verrichtingen tijdens je eerste praktijkexamen.
Mocht je deze vrijstelling niet hebben behaald of je doet een herexamen, dan ben je verplicht om twee bijzondere manoeuvres te doen. Dat kan een parkeer-, keer- of stopopdracht zijn. Richtlijn in dezen is opnieuw veiligheid en doorstroming. Kortom, je moet de bewuste bijzondere verrichting zo vlot mogelijk uitvoeren, zonder hierbij de verkeersveiligheid in gevaar te brengen.
Als het goed is heb je voldoende rijvaardigheden ontwikkeld om de manoeuvres tot een goed einde te brengen, maar desondanks kun je een instuur- of terugstuuroment toch niet goed timen. Geen ramp, want je kunt gewoon nog een keertje extra steken of even terug om wel recht in een vak te staan of even iets dichter bij de stoep. Hierbij geldt wel weer: het moet veilig én vlot worden uitgevoerd. Dus probeer geen verkeer of andere dingen over het hoofd te zien, zodat je veiligheid en doorstroming niet in gevaar brengt.

Tip #5 Gevaarherkenning

Kijk goed vooruit, zodat je potentieel gevaar op tijd waarneemt en voorspel hoe jij de situatie vlot en veilig kunt oplossen. Wanneer je voorspelling niet uitkomt, heb je nog genoeg tijd om deze aan te passen en adequaat te handelen.
Soms kijken leerlingen (door de spanning) te dicht voor de auto en vergeten het overzicht te houden. Zorg dus dat je op tijd bijvoorbeeld een geparkeerde vrachtauto ziet. Geloof het of niet, zelfs vrachtauto’s kun je over het hoofd zien tijdens het praktijkexamen. Daarnaast krijg je te maken met tegenliggers; maak op tijd genoeg ruimte en passeer op een smalle weg de tegenligger op een handig punt. Dat kan zijn bij een uitrit, tussen twee bomen of wacht even achter een geparkeerde auto.
Zorg voor wat extra ruimte bij het passeren en inhalen van fietsers en voetgangers.

Lees hier nog meer tips voor het doen van je rijexamen.

1 gedachte over “5 tips waarmee je (bijna) altijd slaagt voor je rijexamen”

  1. Pingback: Stapsgewijs naar je rijexamen (2/2) - Autorijschool De Rijmeester

Reacties zijn gesloten.

Hulp nodig?